Ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering of Zorgverzekering

De ziektekostenverzekering noemen we tegenwoordig de zorgverzekering. Dit is de benaming die we sinds 1 januari 2006 hanteren, op het moment dat het nieuwe zorgstelsel van kracht werd. Er zijn een aantal zaken veranderd, waardoor we tegenwoordig gebruik maken van een basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering.

Nieuwe Zorgverzekeringsstelsel

Het nieuwe zorgstelsel werd op 1 januari 2006 geïntroduceerd en is op enkele kleine wijzigingen na niet meer ingrijpend veranderd. Verzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, waardoor een ieder in Nederland zich goed kan verzekeren. Binnen de ziektekostenverzekering voor deze periode was er geen sprake van een eigen risico, dit is iets wat de nieuwe polissen duurder heeft gemaakt op het moment dat we daadwerkelijk gebruik maken van de zorg. De ziektekostenverzekering is er daardoor op een aantal punten anders uit gaan zien.

Inkomensafhankelijke Bijdrage

Nu de ziektekostenverzekering is opgegaan in de zorgverzekering hebben we onder andere te maken met een inkomensafhankelijke bijdrage, die we verminderd zichtbaar via de belastingen betalen. We betalen in Nederland premie voor onze basisverzekering en een eventuele aanvullende dekking, maar werkenden betalen daarnaast een inkomensafhankelijke bijdrage. Het gaat om 5,4% van het inkomen, dat we inhouden via de loonheffing, of die u dient te betalen via de belastingaanslag.

Zorgtoeslag

Aan de andere kant maken we sinds de introductie van de zorgverzekering als opvolger van de ziektekostenverzekering gebruik van een zorgtoeslag, om mensen tegemoet te komen die de premie zelf niet (volledig) kunnen betalen. U kunt zorgtoeslag aanvragen wanneer u een laag inkomen heeft en wanneer u het daarnaast aan voldoende vermogen ontbreekt.

De ziektekostenverzekering is wat dat betreft op een aantal punten gewijzigd, met het doel om de zorg voor iedereen betaalbaar te maken. Of dit is gelukt zijn we in Nederland overigens nog niet helemaal eens, er bestaan zowel voor- als tegenstanders van het nieuwe stelsel. Feit is in ieder geval dat u via een vergelijking op zoek kunt gaan naar de goedkoopste zorgverzekering. U kunt dan maximaal op de premie besparen, al is het bovendien verstandig om goed te kijken naar het eigen risico dat u wenst te lopen en de dekking bij zorgverleners die u ontvangt.
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]