Ga naar de inhoud

Is een zorgverzekering verplicht voor buitenlanders in Nederland?

Ja, aangezien het voor iedereen ouder dan 18 jaar die in Nederland woont en/of werkt verplicht is een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn onderstaande regels van toepassing:

Op vakantie in Nederland – buitenlander zonder verblijfsvergunning

Bent u op vakantie of als buitenlander op bezoek in Nederland dan heeft u vaak geen verblijfsvergunning. Helaas is het zonder verblijfsvergunning niet mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten. Wel kunt u voor vertrek naar Nederland checken welk internationaal verzekeringsbewijs u nodig heeft voor de vergoeding van medische kosten.

Indien men gebruik maakt van medische hulp moeten in sommige gevallen de personen zonder verblijfsvergunning de kosten zelf betalen. Kunnen deze kosten niet zelf betaald worden? Dan kan er door de zorgverlener onder bepaalde voorwaarden een bijdrage aan het Zorginstituut Nederland gevraagd worden.

Studeren, werken of wonen in Nederland – buitenlander met verblijfsvergunning

Komt u tijdelijk in Nederland studeren, dan blijft uw verzekering in het woonland van kracht. Indien dit niet het geval is en u ook van plan bent na of naast uw studie te werken dan is uw nationaliteit niet leidend voor het recht op de basisverzekering. Vanaf het moment dat u in Nederland werkt, heeft u recht op de basisverzekering.

Heeft u plannen om in Nederland te wonen en bent u in het bezit van een permanente verblijfsvergunning. Dan moet u binnen 4 maanden na ontvangst van uw verblijfsvergunning (ingangsdatum) een Nederlandse zorgverzekering afsluiten en premie betalen.

Direct uw zorgverzekering vergelijken? Maak dan gebruik van de zorgvergelijker!
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]