Eigen Risico

Eigen Risico Zorgverzekering

Het eigen risico binnen uw zorgverzekering zorgt ervoor dat u een deel van uw zorgkosten zelf dient te betalen, voordat de verzekeraar zal uitkeren. Houd er rekening mee dat iedere zorgverzekeraar in Nederland u het wettelijk verplicht eigen risico in rekening dient te brengen, maar u dit eventueel vrijwillig kunt verhogen.

Eigen Risico 2016

Het wettelijk verplicht eigen risico voor uw zorgverzekering bedraagt in 2016 €385 per jaar. Dit is het bedrag aan zorgkosten dat u maximaal zelf dient te betalen, wanneer u te maken krijgt met zorgkosten. Uw zorgverzekeraar brengt u deze kosten in rekening, op het moment dat u een behandeling ondergaat.

Zodra u het eigen risico voldaan heeft zal de zorgverzekeraar de vergoeding van de overige kosten starten. Stel dat u het komende jaar voor €1.000 aan zorg gebruikt, dan betaalt u de eerste €385 zelf en krijgt u de volgende €640 door uw zorgverzekeraar vergoed.

Eigen Risico Verhogen

U kunt het wettelijk verplicht eigen risico niet afdekken, dit geldt als een minimumbedrag. Het is aan de andere kant wel mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen. U kunt dit doen met €100, €200, €300, €400 of €500 per jaar.

Kiest u voor de maximale verhoging van het eigen risico voor uw zorgverzekering? Dan kunt u rekenen op een premiekorting van €250 – €300 per jaar. U kunt de verschillende zorgverzekeringen vergelijken om te bepalen waar u op basis van het hoogste eigen risico de laagste premie betaalt.

Uitgezonderd van Eigen Risico

Een aantal vormen van zorg zijn uitgezonderd van het eigen risico voor de zorgverzekering, waardoor u daar kosteloos gebruik van kunt maken. Denk hierbij onder andere aan een bezoek aan de huisarts, maar ook aan verloskundige zorg of kraamzorg.

Verder valt zorg die uw aanvullende verzekering vergoedt niet onder het eigen risico en geldt hetzelfde voor de griepprik of andere nationale bevolkingsonderzoeken. U kunt hier nalezen welke kosten er tot het eigen risico voor uw zorgverzekering behoren.
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]