Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

Verschil natura- en restitutiepolis

Vanuit een basisverzekering wordt de eerste, directe zorg vergoed, zoals een bezoek bij de dokter of een opname in het ziekenhuis, enz. Er zijn twee verschillende soorten polissen die u kunt afsluiten, dat zijn de naturapolis en de restitutiepolis.

Zorgverzekering 2015 Vergelijken

Naturapolis:

Als je een naturapolis hebt, dan wordt de zorg, door de zorgverzekeraar betaald. Het voordeel bij een naturapolis is dat de zorg die je hebt gekregen, niet zelf hoeft te betalen, maar dat de rekening direct naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd. Je hebt daar dan ook geen omkijken naar. In principe wordt de zorg die je hebt gehad bij een naturapolis vergoed.

Het voordeel hiervan is dat je nooit een bedrag hoeft voor te schieten en dan weer de rekening op te sturen naar uw zorgverzekeraar.

Zorgverleners hebben een afspraak met de verzekeraar gemaakt, waar je terecht kunt voor zorg. Deze zorgverleners hebben een contract met de verzekeraar, bij welke arts of behandelaar je terecht kan.

Een nadeel kan zijn, wanneer je een behandelend arts wil, die niet gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar, dat deze dan een deel van de kosten voor je eigen rekening zijn.

Restitutiepolis:

Het voordeel bij een restitutiepolis is, dat je vrij bent om te kiezen naar welke zorgverlener je wilt gaan. Het nadeel bij een restitutiepolis is dat de verzekerde wel eerst zijn kosten voor de behandeling zelf moet voor schieten. Deze nota’s kunnen dan wel weer gedeclareerd worden bij de zorgverzekering. Er zijn zorgverzekeraars die afspraken hebben gemaakt bij een arts of behandelaar, dat deze de rekeningen door kan sturen naar de zorgverzekering.

Zorgverzekering 2015 Vergelijken

Dus een voordeel met een restitutiepolis is, dat de verzekerde zelf kan bepalen welke arts of behandelaar hij of zij wilt hebben en dat de behandeling volledig, zoals in de polisvoorwaarde staat vermeld, wordt vergoed.

Bij zowel de natura-en restitutiepolis willen de zorgverzekeraars dat de kwaliteit, en niet op een prijs een contract afgesloten wordt. Kwaliteit in zorg is dus heel belangrijk voor de zorgverzekeraars.

Er is wel een verschil van zorgpremie tussen de naturalispolis en de restitutiepolis. Door de afspraken die verzekeraars met de zorgaanbieders maken, is de premie van een naturapolis vaak lager. De verzekering is dan lager door de afspraken die gemaakt zijn over goedkopere prijzen van de zorgverlener.

Bij een restitutiepolis zijn er geen afspraken gemaakt tussen zorgverlener en zorgverzekeraar, daarom liggen de premies iets hoger.