Orthomoleculaire Geneeskunde

De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen, het aanvullen van tekorten en het aansterken door optimale voeding. Het toegepaste voedingsadvies en de behandeling met behulp van voedingssupplementen wordt speciaal op de persoon afgestemd.

orthomoleculair therapeut fruit

Wat doet een orthomoleculair arts? 

Een orthomoleculair arts zoekt uit hoe een aandoening of een klacht verholpen kan worden door op zoek te gaan naar het kernprobleem. Dit kan zijn een tekort aan een bepaald vitamine, mineraal of spoorelement, een hormonaal disbalans, een lekkende darm of/en een voedingsintolerantie. Door deze kernproblemen aan te pakken wordt de oorzaak van de aandoening of klacht behandelt, in plaats van onderdrukking door bijvoorbeeld medicatie. 

Door een orthomoleculair arts wordt een uniek voedingsadvies opgesteld met betrekking tot orthomoleculaire voeding, om zo een gezonde leefstijl op te bouwen, eventuele tekorten aan te vullen en het lichaam in balans (homeostase) terug te laten keren. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van supplementen. Om tekorten op te sporen of andere aspecten te meten, kan gebruik worden gemaakt van een EMB bloedtest of een ontlastingsonderzoek. 

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor alle opzichten van het fysieke lichaam, maar ook voor de mentale gezondheid. Alles staat in connectie met elkaar en daarom kan één tekort al de oorzaak zijn van een aandoening of klacht. Een orthomoleculair voedingsdeskundige kan precies aangeven wat iemand nodig heeft om tekorten aan te vullen en hoe een gezonde leefstijl bereikt kan worden. 

orthomoleculair therapeut koken

De darmen worden gezien als de roots van het lichaam en daarom is het noodzakelijk in het begin van de therapie de focus te leggen op het verbeteren van deze. Na een stressvolle periode of een voedingsintolerantie kan een lekkende darm ontstaan, waardoor vitamines, mineralen en spoorelementen moeilijk opgenomen worden. Een negatieve vicieuze cirkel blijft in stand wanneer stress aanhoudt of de voedselintolerantie niet opgespoord wordt. 

Het eten van nu ontbreekt soms belangrijke micronutriënten. Deze kunnen bijgenomen worden door middel van supplementen, om zo de tekorten aan te vullen. Maar eerst is het van belang om een gezonde leefstijl aan te houden en daarbij gezond te eten, rust momenten te pakken en te bewegen op een gezonde manier. 

Een orthomoleculair arts kan breed ingezet worden bij verschillende klachten en aandoeningen zoals een depressie, autisme, ADHD, fysieke klachten zoals nekklachten, lekkende darm, colitis ulcerosa, ziekte van crohn, een burn out, overgewicht, diabetes, chronische vermoeidheid en huidaandoeningen. Zo ligt de basis bij het verbeteren van het voedingspatroon en de levensstijl. Het verschilt per aandoening of klacht hoeveel tijd nodig is om deze te verhelpen, maar verbetering is vrijwel altijd snel te merken.