Afkickkliniek in Zuid-Afrika

Wanneer er sprake is van een verslaving dan kan het soms nodig zijn om een traject in te gaan waarbij het afkicken wordt begeleidt door professionals. Bij opname in een afkickkliniek ga je gedurende een bepaalde periode onder behandeling om van je verslaving af te komen. Met behulp van professionele begeleiding krijg je ondersteuning op zowel fysiek als mentaal vlak.

Nu hoeft het afkicken van een verslaving niet altijd in Nederland plaats te vinden. Zo zijn er tegenwoordig tal van klinieken in het buitenland waar je ook terecht kunt, en die ook vaak worden vergoedt vanuit een zorgverzekeraar. Zuid-Afrika is daar een voorbeeld van, en steeds meer mensen besluiten hier naar af te reizen om vervolgens zonder een verslaving terug te keren naar Nederland. Ook Nederlandse verslavingszorginstellingen en ook de afkickklinieken bieden steeds vaker behandelingen in Zuid-Afrika aan.

Waarom afkicken in Zuid-Afrika?

Ben je verslaafd en wil je afkicken dan kan een behandeling in een plek als Zuid-Afrika een groot voordeel hebben aangezien je even helemaal weg gaat uit je huidige, eigen omgeving. Zo kun je bij het afkicken in Zuid-Afrika alles even helemaal loslaten, waardoor mogelijke verleidingen ver van je vandaan komen te staan. Ook kan een andere omgeving je op positieve wijze beïnvloeden, even helemaal uit je comfort zone en het roer omgooien.

Daarnaast is Zuid-Afrika een prachtige omgeving waar je je volledig kunt focussen op een volledig herstel. Een verslaving overwinnen is zeker niet makkelijk, maar in de juiste omgeving met de juiste begeleiding vergroot je de kans op een voorspoedig herstel. Vaak duurt een behandeling zo rond de zes weken.

Afkickklinieken in Zuid-Afrika

Wat kun je verwachten van een afkickkliniek in Zuid-Afrika? Wanneer je hebt besloten om van een verslaving af te willen kicken in Zuid-Afrika dan kun je het volgende verwachten:

  • Zoals bij iedere opname in een kliniek start je ook bij het afkicken in Zuid-Afrika met een intakegesprek. Hierin wordt een plan opgesteld voor de komende periode.
  • Vaak kun je de behandeling in Zuid-Afrika volgen in de Nederlandse taal. Dat is wel zo prettig aangezien je op deze manier je gevoelens er ervaringen zonder enige taalbarrière kunt delen.
  • Vaak kun je in een kliniek in het buitenland sneller terecht dan in Nederland. Zo kan het zijn dat je ook in Zuid-Afrika direct terecht kan voor opname.
  • Veel zorgverzekeraars vergoeding een behandeling in het buitenland. Voor opname in een kliniek in Zuid-Afrika kan ook nog extra aanspraak worden gemaakt op een bijdragen van niet zorg-gerelateerde activiteiten.

Vergoedingen zorgverzekeraar 

Een behandeling in een verslavingskliniek wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt wel aanspraak gemaakt op het eigen risico. Reis je voor het afkicken van je verslaving helemaal naar Zuid-Afrika, dan kun je aanspraak maken op extra vergoedingen.

Zo kun je naast de ambulante dagbehandeling en de zes-weekse opname in een kliniek een aanvraag indienen voor overige kosten zoals o.a. reiskosten. De vergoedingen vanuit de zorgverzekering voor niet zorg gerelateerde activiteiten voor een afkicktraject in Zuid Afrika is € 1500, dit is dan inclusief het ticket. Voor de dagbehandeling bedraagt de vergoeding € 350,-.